Monday, February 28, 2011

Result bertemu dengan gynae (week 30)

As salam,
Morning semua~

Hari Isnin confirm ramai yg tak suka kan :)
Ok, pagi2 ni nak cerita story bila sy sudah bertemu dengan gynae last Saturday.
Kami bangun agak terlewat sikit pagi tu, almaklum weekend kan :)
So, gerak from rumah PIL lebih kurang jam 8.30am.
Sampai kat ISH around 9.15 am. Terus register and tunggu turn.
Wow! Sabtu no more lepas ni. Ramai sungguh makcik2 chinese pun nak dapatkan treatment ke consultant ke sy pun tak sure.
Yg pregnant boleh dikirala (dalam 5-10 orang kut)
Bakinya tu sy tak sure rawatan sakit puan yg macam mana mereka perlukan.
So, memang waiting time tu rasanya macam sedikit bosan dan hangin.
2 and half hour ok!
Sy dah set appoinment padahal tp mereka tak noticed la tu, mentang2la sy 1st time datang situ.

Ok dah2... tak mo emo lagi.
So bila my turn dipanggil masuk (me pilih doc Adlan).
He's so nice (wakakaka).
Pangkat ayah je la, dah tua and beruban.
But sangat specialist in his job, i guess.
Time scan, memang everything dia explained.
Dia tunjuk itu, tunjuk ini.
Doc kata, positon baby ok. Uri pun ok.
Berat baby di dalam itu sudah 1.72kg.


*ehsan google*


Then, doc tanya 1st experience dulu berapa lama sakitnya before deliver. Berat 1st baby lahir berapa. Macam2 la doc tanya :)
Sy citerla, start pecah air ketuban jam 9pm sakit mula kerap sampai jam 5am Husna keluar dah.
Ok, dia sifatkan itu as minimum je tempoh sakitnya.
Padahal, sy rasa berjam2 lamanya time tunggu Husna keluar dulu. Doc kata itu kira mudah. Alhamdulillah.

And bila dia cakap, "ok serviks u ni agak lembut yer, so mudah bersalin..."
Sy cakap, "insyaAllah doc..." sambil senyum2.
Doc cakap, "yup insyaAllah, tp u kena rush gile2 from Manjung when the times come..."
Sebab bila serviks lembut, sometimes baby boleh keluar bila2 masa without any sign (minor case, bukan semua wanita melaluinya)
Because 2nd time ni selalu proses nak bersalin jadi lebih mudah kan.
About 4-6 hours gitu sakitnya.
Doc kata, ada kes patients from Cameron pun pernah due dalam kereta (small casela)
but tak selalu berlaku.
So doc agak risau di situ :)
Sy dan encik abang senyum2 je la. Nak sangat bersalin kat Ipoh kan :)
Semoga semuanya berjalan dengan baik bila sampai masanya nanti.

The next check up with doc Adlan, kami set on week 36.
So next week and week 34 just pergi doc Yasmin je la.
Huhu. Rasa macam pantas masa yg berlalu. Tak sangka tinggal beberapa minggu je lagi nak deliver.

till next~

Friday, February 25, 2011

Set Berpantang Nona Roguy


Sekadar berkongsi pandangan tentang set berpantang / bersalin Nona Roguy ini :)
To eT, tq sudi betanya, sy jawab yer :)

Masa lahirkan Husna, sy tak start terus makan ubat2nya.
Tp hari ke-3 balik rumah, sy terus panggil mak cik tukang urut.
Sy suruh mak cik tu urut gunakan minyak herbanika NR ini.
Alhamdulillah, sy rasa badan sy lega dan bersemangat sangat selepas itu.

Dalam set NR ini ada:

* PhytoNatal - 90 biji
* Akar Herbanika - 10 paket
* Minyak Herbanika - 100 ml
* Herbanika barut (krim) - 60gm
* Uncang Cuci Herbanika - 10 paket
* Herbanika Lulur - 100gm

Untuk lulur tu memang ikut kerajinan juga :) Tp ramai yg kata (bila datang rumah melawat)
baunya sedap sangat. Yer la bau herba kan :)

Sy juga tidak mengalami sembelit atau bayi meragam sebab susu kurang setelah makan phytonatal dan minum air akar herbanika tu. Alhamdulillah. Itulah sebabnya, mungkin serasi dengan badan sy. Husna juga time tu tak kena jaundis langsung, maka sy boleh start makan NR setelah seminggu dia lahir.

Badan juga rasa cergas setelah mengamalkan set pantang NR ini. My mom kata, kalau makan jamu ni kena rajin juga minum air masak. Sebab khuatir badan panas. Tp pada sy, bagus juga badan panas dan berpeluh sebab darah berjalan dengan lancar dan bila berpeluh, badan akan rasa sihat kan :)

Insyaallah untuk 2nd time ni sy nak teruskan pakai NR. Tp tu la, tak confirm lagi. Macam nak try yg lain, but risau tak sama hasilnya macam pakai NR.

Anda ada pengalaman yg berbeza?

Cucu-cucu Tok & Wan

Cucu-cucu belah my PIL kan ada 4 orang.
Tp yg selalu dekat dengan PIL, budak berdua ni la sebab Syifa' memang PIL sy jaga (kes dia tak nak dibabysit oleh pengasuhnya di Tapah)
Husna pula, kadang2 free kami balik Teluk Sareh. Bukan jauh pun Manjung-Kg.Gajah kan.



Husna nak pegang tangan atok gak :)



tak pe la...Husna pimpin dengan Wan...



amboi...riang rianya mereka ni :)



kenangan di Fraser's Hill...


Dulu sy pernah tulis, sy galakkan Husna sayang atok neneknya 2-2 belah pihak.
Tak nak dia pilih kasih.
2-2 pun sayang.
Kalau belah PIL ni dia lebih wajibla sebab atok dia kira wali kan, dan ikut faraid dia juga boleh dapat harta (eceh... tak adalah sampai berebut harta PIL :))
Belah my parents pula, Husna patut sayang juga sebab dia merupakan cucu pertama :)
Of course paling disayangi antara yg lain2 bakal anak2 adik2 sy nanti :)


ok till next~

Update Contest: Double check ur link

Sila double check link kawan2 yer. Mana tahu ada yg tertinggal atau sy terlepas pandang.
Siap menjenguk kesemua entry pada malam tadi.
Berpinar juga biji mata nak jenguk semua :) Tp Alhamdulillah, selesai juga akhirnya.

Peserta2 semua hebat2 belaka. Dan sy suka sangat tengok style2 budak2 ni. Comel2 pulak tu :)

  1. http://cherishlovetogether.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest.html (early bird)
  2. http://zahirahsofiyyah.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest.html
  3. http://hezrinacontestngiveaway.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest.html
  4. http://adamnigina.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest.html
  5. http://norliza989.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest.html
  6. http://mamaaerishtwo.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest.html
  7. http://chugiecontest.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest.html
  8. http://normiali.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest-by-huda-purple.html
  9. http://kasih-ibu-arif.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest.html
  10. http://jemariasmara.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest.html
  11. http://ladyane79.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest.html
  12. http://sayangkuzie.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest.html
  13. http://papamama-cintasuci.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest.html
  14. http://ibualeeshamaisara.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest.html
  15. http://niacontest.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest.html
  16. http://mamiuyuncontest.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest.html
  17. http://nanamrul-contest.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest.html
  18. http://cuba-cuba-contest.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest.html
  19. http://qasehblog.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest.html
  20. http://norazizahfadzil.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest.html
  21. http://zuracontest.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest.html
  22. http://pelangichenta-fieda.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest.html
  23. http://kuntumz.blogspot.com/2011/01/cute-baby-contest-style.html
  24. http://hunny-ourlittleangel.blogspot.com/2011/01/cute-baby-style-contest.html
  25. http://bumandcuk.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  26. http://bluepinkbaby.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  27. http://mamapapaaqish.blogspot.com/2011/02/cute-babt-style-contest.html
  28. http://ajumohit.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  29. http://sufeenan.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  30. http://ummi-aqilah.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  31. http://rudy22rudy.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  32. http://my-khalish.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  33. http://myapeapeaje.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  34. http://mumlittlemonster.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  35. http://dyahahaslittlecottage.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  36. http://miniloveshoppe.blogspot.com/2011/02/purple-light-cute-baby-style-contest.html
  37. http://amna2amzar.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  38. http://mamalurveirfan.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  39. http://rossrazif.blogspot.com/2011/01/l.html#axzz1DXOLwTlq
  40. http://ilovecontestblog.com/2011/02/10/cute-baby-style-contest/
  41. http://sweetmamaconway.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  42. http://yatiechomeyllovecontest.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  43. http://sukasukimain2.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  44. http://azatiesayang-contest.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  45. http://whatrudoin-gaentries.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  46. http://azrinzfamily.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  47. http://anis-duniasikecil.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  48. http://ameliashafer.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  49. http://b0lat.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  50. http://mycontestzone.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  51. http://wishqeelwizrai.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  52. http://nanakimie.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  53. http://ibuayu.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  54. http://mamaizzya.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  55. http://kehelan-contest.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  56. http://greennnpanda.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  57. http://zueannaleeya.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  58. http://akmafaizal.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  59. http://luckyyot.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  60. http://nureenasir.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest-by-huda.html
  61. http://deqlis-contest.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  62. http://ikapukpuk-contest.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  63. http://aienafiffy.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  64. http://mamarifqy.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  65. http://jassnani.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  66. http://mummyhazasukacontest.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  67. http://shamizastylez.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  68. http://www.miezaniera.com/senangmenang/?p=48
  69. http://jueleecontest.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  70. http://threeq-threeq.blogspot.com/2011/02/contest-cute-baby-style-contest.html
  71. http://dis-mysimpleworld.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  72. http://mamaqiscontest.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  73. http://anakkuanugerahterindah.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  74. http://suzie284contest.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  75. http://belogmamatomel.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  76. http://pencintacontest.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  77. http://fasyafrina.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  78. http://myloveofheart-qaizana.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  79. http://ilovecontest-ya.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  80. http://eima-contest.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  81. http://azrinzfamily.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  82. http://faryza27-contest.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  83. http://anisbluepink.tumblr.com/post/3421982714/cutebabystylecontest
  84. http://fa10-sekadarmencuba.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  85. http://farzly.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  86. http://nurulwordspartwo.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  87. http://keyphochee.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  88. http://fauziahmohdaud.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  89. http://atieameera.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  90. http://rozzygee.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest-by-huda.html
  91. http://girlperak.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  92. http://ehemsz.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  93. http://mylovely-fieda.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  94. http://ladyziana78.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  95. http://sweetthings-mylife.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  96. http://oya-contest.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  97. http://ntahapeapeaje.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  98. http://walkingaway-dieya.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  99. http://nineteencapri.blogspot.com/2011/02/cute-style-baby-contest.html
  100. http://hafiyhasha.blogspot.com/2011/02/purple-light-cute-baby-style-contest.html
  101. http://ilhamkuchantek.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  102. http://atie-bluesky.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  103. http://miszemie.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  104. http://faish5807.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  105. http://fyqafullstop.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  106. http://mamaizzul.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  107. http://sweetchoc91.blogspot.com/2011/02/contest-lagi-cute-baby-style-contest.html
  108. http://jujamafia.blogspot.com/2011/02/cute-baby-style-contest.html
  109. http://mask-roll.blogspot.com/2011/02/1st-time-join-blog-contest.html
*bagi kawan2 yg link nya tidak ada di atas, sila maklumkan kepada sy yer dan tinggalkan link entry anda di bawah ini secepat mungkin sehingga Selasa depan*

*gambar2 peserta sy akan compile dan listkan minggu depan*



Santuari Ikan Sungai Chiling

Ada sesiapa pernah ke Santuari Ikan Sg.Chiling ini?
1st time kami tahu tempat ni pun.
Otw balik from Fraser's Hill kami noticed banyak kereta parked kat tepi jalan masuk santuari ikan ni.
Menarik!!!
Lalu telah mengheret kami semua untuk menyiasat apa yg ada kat sini :)



weekend saja dia buka

Selain adanya santuari ikan ni, anda yg suka kan keindahan alam, anda juga boleh lakukan aktiviti bersama keluarga.
Boleh camping, picnic, jungle trekking...huhu. Sy sangat teruja tengok air sungai dia yg terjaga betul.
Bersih!!!
Air terjun dia superb juga!
Sejuk sangat airnya :)
Budak2 berdua sepupu tu paling excited.
Dengan tak bawa swimming suitnya, mereka peduli apa.
Bogel pun bogellah :) (kecil lagi tak apa la kan)



pintu masuk...
berjalan masuk ke dalam lebih kurang 5-10 minit saja...



my sil dan syifa'



dah start dah budak berdua ni :)



pil sy layan jiwang atas batu kat belakang tu :)



budak2 ni tak reti sejuk ok :)



Untuk ke santuari ikan tu dari tempat budak2 ni mandi manda ada dalam 45 minit lagi perjalanan kaki.
Memang struggle la nak sampai tempat ikan2 tu, tp kami tak pergi pun sebab tak larat la nak bawak budak2 kecik ni lagi kan.
Rugi juga tak tengok ikan2 tu tp apa nak dikata, sy pun perut dah besar, mana larat nak jalan jauh2 sangat :)

Tp kesimpulannya air sungai dia memang bestla.
Ramai gile manusia datang mandi manda berkelah di sini.
Oh ada juga disediakan bilik mandi dan toilet.
Surau pun ada.
Next time kami plan nak pergi la bila2 free. Tp jauh juga dari Perak.
Kena masuk highway dan tuju ke Kuala Kubu.
Atas sikit dari Kuala Kubu Baru before sampai jalan nak ke Fraser's Hill.
Selepas sikit dari empangan air Selangor.


ok till next~


Thursday, February 24, 2011

Check List for someone inside


*credit google*


Sy kena buat check list, arahan dari encik abang.
Because what, may be this time kira last shopping la for someone inside tu :)
After that, no more.
Tp macam confinement set and few stuffs untuk sy boleh beli last minute.

Checklist nya:

1. tshirt and pants (3-4 pasang lagi)
2. toiletries
3. diapers size S terus
4. set sarung tangan and kaki (4 pasang yg match)
5. receiving blanket (takkan nak pakai Husna punya, bagi 1 yg baru untuk dia :))
6. set tilam bantal (Husna punya dia tak bagi pinjam)

Untuk sy:

1. confinement set Nona Roguy (maybela sebab dah serasi time Husna dulu)
2. bra baru (yg lama still ok, but tambahanla)
3. pad bra
4. tuala wanita
5. losyen halia

yg lain2 tu consider masih boleh pakai dan no need to buy new one. Membazir pulak kang.
Lepas dah ada semua tu, boleh sy prepare untuk pre wash dan siap2 pack dalam beg.
Plan nak beli barang untuk si kecik tu this coming Saturday la after bertemu janji dengan doc Adlan at ISH. Yahoo! Jalan2 Ipoh mali la kome :)

Anyone nak join? Jusco Ipoh may be...

Update: Cute Baby Style Contest DITUTUP!

Alhamdulillah, selesai sudah contest sy yg pertama pada hari ini :)
Still ada yg sudi hantar penyertaan last minute, tak apa sy dah approve.
Nanti sy akan review peserta2 tersebut.

Sy akan cuba update kesemuanya selewat2nya hujung minggu ini yer :)
Apa2 pun nantikan update terbaru dari sy.

All the best semua!
TQVM~

Cute Baby Style Contest

DITUTUP!!!


~STICKY POST sehingga 24.2.11~


Salam semua,

Seperti yg dijanjikan, sy akan melancarkan contest untuk anda semua sertai.
Sila baca sampai habis.

Syarat-syarat:

  • terbuka untuk follower blog Purple Light atau Huda @ Contest & Giveaway (salah 1 saja)
  • blogger mempunyai alamat di Malaysia
  • terhad untuk seorang anak bagi sebuah keluarga per entry
  • anak saudara juga boleh sertai (bagi yg belum berkahwin)

Tempoh:

  • 24 Januari 2011- 24 Febuari 2011 @ 12pm

Cara penyertaan:

  • tulis entry ringkas tentang contest ini bertajuk : 'Cute Baby Style Contest'
  • uploadkan banner contest dan link back ke entry ini
  • uploadkan SEKEPING gambar anak / anak saudara anda yg menepati ciri-ciri tajuk contest (bukan gambar di studio)
  • umur bayi dalam lingkungan 3 bulan-4 tahun pada 2011
  • tuliskan nama anak, umur, tarikh lahir, nama ibu di bawah gambar tersebut
  • tinggalkan link penyertaan anda di comment box di bawah ini

Penentuan pemenang:

  • keputusan juri adalah muktamad
  • gambar dinilai berdasarkan kekreatifan style baby anda, bersahaja or candid most prefer
  • 3 pemenang dicari (mungkin ditambah ikut bilangan peserta)

Hadiah:

  • akan diupdate kemudian (fully sponsors by suami saya)

NOTE:

***Cute Baby Style bermaksud baby dengan style atau gaya nya yg tersendiri dan bersahaja. Vouge ke, cun ke, handsome ke, macho ke, manja ke anything asalkan ianya style baby yg mampu mencuit hati para juri kami dan comel***

Last but not least, selamat bercontest semua! Good luck!



Last Day 'Cute Baby Style Contest'


*UPDATE*


Ok, hari ini merupakan hari terakhir untuk kawan2 semua join 'Cute Baby Style Contest'.
Contest akan berakhir pada jam 12 tengahari/pm ini.
Selepas pada itu, penyertaan tidak akan diterima untuk bagi fair kepada peserta2 lain yg sudah join.

InsyaAllah, sy akan cuba update dan review kesemua peserta secepat mungkin,
dan selepas itu penilaian akan mula dilakukan oleh pihak juri.

For those yg sudah join, jutaan terima kasih sy ucapkan.
Semoga berjaya!

Fraser's Hill (last day)

Cerita jalan2 FH sudah sampai ke penghujungnya :)
Sy tak nak orang boring duk baca cerita ni je kan...

Last day tu, kami bangun awal. Kemas2 apa yg patut, pinggan mangkuk yg digunakan di rumah penginapan semua dimasukkan ke dalam kabinet sepatutnya.
Lain2 tu biarla care taker yg kemas kan :)



si kecik sy sedang sibuk mengunyah...



kami yg bergambar kenangan...



Then, jam 10.45pagi kami keluar.
Tuju ke restoran Puncak, milik care taker tu.
Dari jauh, sy dah nampak seseorang yg memang sy kenal :)
Siapa lagi kalau bukan ex-lecturer sy dulu, Ms. Fazlin.
Rasa macam jejak kasih pulak :)
Seronok jumpa ex lecturer ni sebab dia biasa bahasakan diri dia 'akak' bila kat luar :)
Kami breakfast saja di situ.
Order nasi lemak, roti canai dan roti arab.
Total makan RM18 saja.

Seterusnya, kami menuju ke Paddock's, saja nak mencuba horse riding.
Bayarannya just RM5 per round.
If kita ride dengan baby or todd just RM8.
Sy tak dapatla nak horse riding sebab tengah preggy kan, risau pulak kalau jatuh ke apa kan.
So yg ride cuma adik ipar sy with Syifa' dan encik abang with Husna.



pintu depan the Paddock's
*besarnya perut sy :)*



bestnya mereka dapat horse riding :)




encik abang dari belakang...



syifa' dan mak uteh...



FIL tak naik juga...pegang2 kuda saja :)



kandang horse...


Selesai berkuda, kami pun terus balik.
So far, 3 hari 2 malam di Fraser's Hill bolehla dikatakan percutian yg best sebab betul2 berehat.
Part makan tu macam sy cakap semalam, memang mahal sikitla tp takla mahal bebenor.
Kami pun banyak habis duit kat makanan je :) Kenyang perut suka hati :)
Part penginapan sy tak sure..tp ada banyak juga pilihan hotel di situ.
Ada Shahzan Inn, Puncak Inn, rumah2 penginapan milik gov, dan lain2.
Cuacanya tidakla sesejuk Cameron Highlands, juga tidak sesibuk Cameron Highlands.
Ada padang golf bg mereka yg nak main golf.
Banyak playground untuk budak2 beriadah :)
Ada tempat untuk bird's watching, dan trail juga banyak disediakan bg mereka yg suka ambil gambar flora dan fauna.

Next destination? Encik abang teringin nak ke utara pula. Tak tahula bila dan ke mana?
Sy ikut je la :) Lepas pantang nanti pun boleh. Tak kisahla bila2 :)
Destinasi oversea macam sy tak berpeluang sebab encik abang may be nak pergi seorang je kut :)

Okla, till next~




Wednesday, February 23, 2011

Kekasih, buah hati pengarang jantung

Entry ini bukanla untuk tujuan menunjuk2 atau niat tak baik :)
Sy sukakan mereka.
Sy sayangkan mereka.
Setakat ini, merekalah pelengkap kehidupan sy.

Alhamdulillah, syukur kepada Allah!
Kekasih, buah hati pengarang jantung sy :)
Segala-galanya bagi sy...tanpa kehadiran mereka, sy terasa kekurangannya.
Bak kata pepatah, cubit peha kiri, peha kanan pulak yg terasa :)

Semoga mereka sentiasa di hati sy, dekat dengan sy, dan kasih sayang ini
berpanjangan hingga akhirnya, amin~



oh oh! i love this moment :)

Susu Kambing


Semasa pregnantkan Husna dulu, sy kena anemia yg teruk kan.
So, memang banyak minum susu kambing fresh diimport dari Johor.
Time tu kira dekatla, Kluang-Paka around 4-5 hours travel dengan kereta.

Bila dah duduk Manjung ni, Kluang ke sini ada dalam 6-7 jam juga siap berhenti makan and solat.
Sy tak berpeluang lagi nak minum susu kambing fresh macam dulu.
Takut conditionnya jadi tak sedap bila sampai rumah.
Susu kambing fresh sebotol RM5.50. Rugi pulak kalau rosak bila sampai Manjung kan :) (biasa boleh tahan dalam 8 jam sejuk beku di luar)

So, sy decided minum susu kambing instant saja.
Yg jenama hi goat tu from HR Marketing.
Sekotak ada 14 sachets RM36.
Bancuh dengan air suam, sy minum segelas 1 hari.
Tak ada langsung bau kambing sedap je rasanya.
Okla dari tak minum langsung kan.
Walaupun 2nd time preggy sy ni anemia dah tak ada, tp sy tetap nak minum.
Susu kambing banyak benefitsnya kan.
Pulak tu, sy tak disarankan minum susu lembu banyak2 oleh doc.

Siapa suka minum susu kambing? Bagus untuk kesihatan yer kawan2 :)


till next~

Blue dot

Cantik tak blue polkadot ni?



1 yg besar tu wet bag from Spinky dan 1 lagi yg kecil tu if ada yg notice, hair clip.
Tak sangka pulak dapat 2-2 items tu warna sama blue polka dot :)


zoom sikit hair clips ni...


Sangat suka.
Kedua2 nya hadiah GA sy menang hari tu.
1 from Mummy Review and satu lagi from Blog Suka Hati.
Alhamdulillah :)



Sy suka, anda suka? :)

Fraser's Hill (day 2)


pusat bandar fraser's hill
dan jam mercu tanda :)


Hari ke 2, Sabtu tu kami breakfast di rumah penginapan saja.
Makan roti dan maggi :)
Malas nak keluar awal2, syok lagi tidur time sejuk2 tu.

So, jam 11 kami keluar terus ke Allan's Water.
Allan's water ni dulu asalnya dam.
Dah jadi tempat rekreasi. Sebelahnya ada taman bunga tp dah tak terjaga :(
Aktiviti yg boleh dilakukan di Allan's Water ialah boat kayuh untuk 2 seat passengers.
Per boat kita bayar RM6 seorang, means kalau 2 passengers RM12 la kena bayar.
Seronok juga berkayuh di tasik ni, kecil je tak besar mana.
Sy gigih kayuh dengan my sil.
Syifa' kayuh dengan atok.
Husna, wan dan abah tak join, mereka just bg makan ikan2.
Ok, kalau nak bg makan ikan kita boleh beli makanannya dengan harga RM1 sepeket kecil tu.
Bgla makan ikan tu puas2 yer :) Memang kelaparan je ikan2 tu.
Ada ikan kap, keli, talapia dan apa lagi sy tak ingat :)
Kesian juga kat Husna, dia macam excited nak naik boat sama tp encik abang sakit kaki tak boleh nak kayuh sama.



tunjuk gambar ikan je la...
gambar sy kayuh boat dalam handphone encik abang...


Selesai di Allan's Water, kami pergi cari lunch kat restoran Puncak milik care taker.
Bungkus saja, lebih kurang RM65 kami kena :)
Apa yg kami bungkus tu?
Kari kepala ikan, sup, sotong sambal, ikan goreng seekor, ayam goreng 2 ketul (per ketul RM4), apa lagi yer? Lupa dah.
Ok, mahal sikit yer kos nak makan2 kat Fraser's Hill ni.
Sebab jauh pembekal nak angkut bawak naik ke atas kan :)
Kalau rasa rajin nak bawa bekal sendiri, silalah bawa.
Bukan apa, kesian kat budak2 la mereka confirm akan selalu rasa lapar dengan cuaca yg ala2 sejuk gitu.
Oh yer, restoran Puncak ni bersebelahan playground dekat dengan klinik kesihatan.
Tp ada juga kedai2 lain disediakan di situ, kami tak survey pulak harga makanannya.
Kedai runcit pun ada kat area ni. Bolehla nak beli roti ke, atau apa2 untuk alas perut malam2 hari.





kat fraser's hill ni pantang nampak playground,
Husna and Syifa' mesti jerit..
"eee...menan...!!!!"


Petangnya, kami just bawak budak kecik berdua tu main2 kat playground.
Dan singgah makan nasi lemak dekat dengan padang golf.
Ok total kami makan nasi lemak 4 bungkus, laksa 1 dan rojak buah sepinggan, pisang goreng RM3 ada dalam RM21 :)
Termasuk milo ais secawan, teh tarik secawan dan air suam :)
Malamnya kami tak keluar dah, rasa malas pula.
Tidur pun awal.

*esok sy cerita kami horse riding di Paddock's. Tak bestla, camera sy tak banyak sangat pic...semua dalam handphone encik abang.

Tuesday, February 22, 2011

Call u later...

Hello! Siapa tu?
Sihat ke?
Wat apa tu?


Itu antara dialog biasa kita gunakan setiap hari bila on phone kan :)
Same goes to my lil Husna.
Ada pelat2 sikitla...cakap punyalah laju.
Ikut mood juga, kalau dia rajin cakap, dia akan celoteh banyak dengan atok and neneknya :)
Banyak mumble sebenarnya.

Sekali sekala mengadu :)












Kalau handset abahnya, lagi dia suka, habis dia touch sana touch sini (touch screen kan)
Tup2 dia buka you tube la, game la, kamera la, call somebody la etc :)
Nasib baik handset ummi dia simple je, kalau keypad off tak dapatla dia kacau :)



pssst: Budak2 memang pantang nampak handset kan, mesti diguna kesempatan yg ada :)

Fraser's Hill (day 1)




Fraser's Hill.

Kami bertolak from Kg.Gajah jam 4pm.
Ikut highway Tapah exit tol Tg.Malim.
Melalui Kuala Kubu Bharu untuk sampai ke simpang Fraser's Hill.
Ok, bg yg 1st time nak sampai Fraser's Hill, dia ada masa2 gap untuk upgoing and downgoing.
Sebabnya just ada 1 lane saja untuk naik ke puncak Fraser tu.
So, kalau terkena time sampai simpang tu orang tengah turun, tunggula sekejap dalam 40 mins macam tu untuk naik pulak :)



*jemput tengok untuk refer*

Alhamdulillah time kami sampai kat Gap tu, jam 6 lebih, so memang turn untuk upgoing. Jalan kosong dan hari mula gelap.
Lama juga bersimpang siur kat sini, pening kepala sy dibuatnya.
Ada dekat half an hour kut menaiki avanza FIL. Kalau naik waja encik abang sy tak sure may be lagi cepat :)
Husna dan sepupunya, Kak Syifa' tidur so tak ada masalah nak handle budak berdua tu.
Bg yg tak tahan pening, silalah bawa minyak angin siap2 :)

Kami sampai ke puncak jam 7 lebih kut. Dah gelap.
Ok kat atas ni pun payah nak jumpa jalan straight saja yer.
Memang simpang siur dan roundabout saja.
Clutch memang tak boleh lepas la, hehe.
Kami mencari2 rumah penginapan TNB di area Pine Resort.
Alhamdulillah ketemu juga walaupun tersasar2 jalannya.
Tp, kunci rumah kena ambil sendiri dari care taker sebab beliau tak ada transport nak ke Pine Resort tu.
Care taker rupanya aka pemilik restoran Puncak juga tak lain dan tak bukan ibu kepada my ex lecturer masa kat Uniten dulu, Ms. Fazlin.
Sungguh sy tak sangka. 1st time tengok muka Pn.Azizah tu sy terkejut juga. Dan tak segan silu terus bertanya, "ada tak anak mengajar kat uniten?" Ada katanya, Fazlin. Hehe.
Tp ms. Fazlin belum balik time tu, Sabtu baru dia ada. Okla, sy cakap insyaAllah datang esoknya jumpa ex-lecturer sy tu :)

Kami terus ke pusat bandar (tak makan kat restoran care taker tu sebab dia tak buat nasi dan lauk, Sabtu dan Ahad saja ada order nasi dan lauk2)
Jam dah 8.30pm, perut dah lapar.
Kami dinner kat Puncak Inn. Ada restoran di situ.
Order nasi putih dan aneka lauk.
Sedap jugalah. Ada ikan sweet sour, sup campur, udang masak merah (banyak giler udang dia letak), sayur campur dan telur dadar. Semua size medium.
Total makan RM70 untuk 5 orang dewasa.
Alhamdulillah kenyang :)
Terus kami balik ke rumah penginapan, kemas2, mandi, solat dan tidur.

Nanti sy sambung aktiviti esoknya pula yer.



kat restoran Puncak Inn


bersiar2 di waktu malam yg dingin selepas dinner :)


till next~

Contest akan tamat 2 hari lagi


jom sertai contest ini sementara masih sempat!
tinggal 2 hari lagi iaitu pada 24 feb 2011 ini!

Alhamdulillah penyertaan sangat menggalakkan,
dan hubby sy bersetuju untuk menambah hadiah kepada 5 pemenang.

3 pemenang utama
dan
2 pemenang saguhati!

So, apa tunggu lagi?
Sila ke link di bawah ini untuk join sekarang!

JOIN CONTEST

untuk lihat senarai peserta klik link bawah ini

LIST PESERTA (will update later)



Good Luck everyone!!! :)

Monday, February 21, 2011

Check up 29 weeks


Last Friday sy pergi check up kan.
Sampai je klinik yasmin, sy dapat no 17. Huhu. Dah ramai yg datang lebih awal dari kami. Walhal time tu baru pukul 9am.

Apa nak dikata, as usual selepas 2jam setengah baru sy dipanggil untuk check up.
Hehe. Macam klinik gov pulak kan tunggu lama2 :)
Berat sy kan naik almost 3 kilos. 65kg jadinya.
Wow! Doc yasmin kata, banyak naik tu. Dia khuatir je kut sy kena diabetis kehamilan.
Imagine, masa Husna dulu, hari nak deliver Husna berat sy just 67kg.
Ini time adiknya, 65kg @ 29wks. Sangat cemerlang dan terbilang kan :)

Urine test ok je kut, tekanan darah pun normal.
Ok, lately sy selalu rasa penat dan jantung berdegup kencang.
Doc scan and cakap, adik Husna belum turun lagi :( (tidak seperti dalam gambar di atas kedudukannya)
Duduknya di sebelah kanan sy.
Patutla sy rasa mengah je bila makan (cepat rasa kenyang)
Angin pun banyak dalam badan menyebabkan sy selalu sendawa.
Doc advised jangan makan banyak2 makanan berminyak, protein, susu, dan apa lagi ntah.
Also cannot eat at 10pm above ok! No more char kuey tiaw ke, roti canai ke at that time :) (before this tak pernah pulak encik abang ajak kuar dinner time2 tu)
Doc yasmin also advised suruh selalu talk to the baby, cakap "turunla...turunla yer..."

Tp adik Husna sihat dan aktif di dalam.
Kick sana kick sini.
Sy selalu ajak dia main sama dengan Husna.
Means here, time Husna main2 dengan drum ke, phone ke, sy akan letakkan soundnya di perut.
Automatically adik Husna akan start reaksi dan kick everywhere.
Rasanya adik Husna pun excited nak main sama :)
Sama juga bila Husna sibuk nak tengok alif baa taa, abc, 123, sy akan kuatkan volumenya.
Terapi bunyi la kan kiranya.

This week insyaAllah nak ke ISH.
Plan nak further check up dengan doc Adlan (doc mamanoa)
Ada 2 times chances (means dibiaya sepenuhnya oleh company) untuk check up dengan specialist before delivery. Kena bawa GL la kan.

Doakan sy dan adik Husna sihat2 saja di dalam yer.
Sy harap adik Husna tak songsang, itu je. Amin~


till next~

Weekend ke Fraser's Hill

As salam,

Hari Isnin yg indah, tak gitu kawan2?
Penat travel tak hilang lagi, dan sy juga tak sudah2 sendawa angin dari malam tadi :)



*credit to mr.google*


Oh yer, last Friday sy dan family mendaki ke puncak Bukit Fraser. Semalam dah balik ke Manjung.
Boleh tahan peningnya mendaki dan turun dari Bukit Fraser tu :)
Jalannya berbengkang bengkok dan panjang2.
Kami stayed 3 days 2 nights kat Rumah Peranginan TNB (mana lagi :))

Nanti sy update cerita jalan2 di Bukit Fraser.
Cuacanya tidakla sesejuk Cameron Highlands tp pagi2 tu boleh tahan tebal kabusnya, sejuk rasa badan nak mandi pagi :)

till next yer~

Friday, February 18, 2011

wish sis Suziey pergi dan balik selamat

As salam,

Hari Jumaat sudah kan.
Semoga hari ini lebih baik dari semalam.

Sy kena update cepat.
PAgi ni nak pergi klinik for monthly check up.
Balik from klinik nak gerak ke tempat lain pula.

Di kesempatan ini, sy nak ucapkan selamat pergi dan balik from umrah to sis suziey.com.
Moga perjalanannya dipermudahkan.
Dapat laksanakan ibadah umrah dengan tenang.
Balik dengan selamat, insyaAllah.
Take care yer sis!

Ok, if sempat sy tulis lagi nanti!



till next~

Thursday, February 17, 2011

Alif baa taa versi Husna

Husna memang suka baca alif baa taa.
Pantang nampak kereta Avanza atok dia, kelam kabut dia nak naik dulu sebab dalam kereta atok dia je yg ada dvd player boleh mainkan dvd alif baa taa tu :) (kereta abah belum upgrade lagi yer :))
Sanggup tak naik kereta abah dia sebab nak tengok alif baa taa. Tak kisah dah dengan ummi and abahnya ini :)

And then, before ni sy pernah mentioned, Husna before tidur mesti tengok video alif baa taa kat you tube dulu unless dia dah betul2 letih and terus tidur.

Selain alif baa taa, sy tunjukkan video ABC, 123 dan video2 pembelajaran yg lain. Ikut mood dialah, kadang2 nak playback alif baa taa saja, kadang2 ABC, tengokla apa dia nak :)

So far, dia mudah je nak ikut semua tu sebab masih kecil kan. Hati masih suci, bersih belum dicemari. Mudah nak cerna ilmu yg kita selitkan.

Surah2 mudah macam Al-fatihah pun Alhamdulillah Husna boleh ikut sikit2 walaupun bunyinya macam lari dari apa yg sy baca :)

Paling tak tahan gelak bila kita baca doa tidur...dia akan kuatkan part yg last sekali "wa amut..." ayat itu je kut dia senang nak ikut :)





tengokla aksi dia siap menari2 semua :)


Anyone nak challenge Husna baca alif baa taa? :)

Pop Corn perisa durian

Dulu2 masa kecik2, dah wujud dah makanan ni :)
Kan?
Since zaman sy tadika kut dah dapat makan benda ni.
Sampai la ni pun masih ada lagi kan.

Rasa dia masih sama, harga je kut dah naik sedikit ikut peredaran masa.
Tp plastik bungkusan dia still sama ok.
Husna pun suka juga makan sikit2, sebab manis kut.
Tp tak adalah sy galakkan sangat :)

Banyak juga beberapa jenis cikedis lain yg packaging dia still the same.
Rasa juga tidak berbeza.
Kalau sekali sekala makan tu rasa macam kembali ke zaman kanak2 riang :)

Kawan2 pernah dan suka tak makan keropok durian ni?




rangup dan sedap manis2 :)

Cuti-cuti Desaru

As salam semua :)

Entry yg sudah lama terperam yer.

Last 2 wks time musim hujan turun lebat2 dan banjir, kami sekeluarga telah bercuti ke Desaru.
Motif cuti2 tak ada pun.
Suka2 saja.
Ok bg yg tak tahu, Desaru ni letaknya dalam Kota Tinggi.
Bandat terdekat ialah Bandar Penawar.

Penginapan kami ialah di rumah eksekutif tnb yg seperti biasa lengkap dengan perabot dan peralatan memasak di dapur.
Ok, kalau from Kluang rumah my parents, lebih kurang perjalanannya dalam 2 jam jugalah.
Route Kluang-Kota Tinggi-Desaru.
Yg join sama my family la...semua adik2 sy turun.

Yg bestnya cuti2 ni betul2 cuti la sebab just stay at rumah 24 hrs.
Tak boleh nak buat aktiviti pantai pun because of the cuaca.
Hujan memang turun tak kasi chance punya...berhenti kejap2 je pun, lepas tu dia turun lagi :)
Ada hikmah di sebalik semua tu kan.

Makan, ok...my mom memang rajin.
Dia bawa semua barang keperluan untuk memasak :)
Bagus juga sebab bila hujan, sejuk kan. Perut cepat lapar :)
Sy dan adik perempuan sy tolong2 la apa yg patut.
Kami sempat buat BBQ malam pertama kami sampai tu.

2nd day, kami keluar juga walaupun dalam keadaan hujan lebat tak hingat.
Singgah Tanjung Balau, dan terus ke Teluk Ramunia.
Better than nothing kan.
Tengok2 alam dari dalam kereta.
Laut memang bergelora la sebab hujan lebat tu. Kabus pun tebal ala2 kapas :)

Ok dahla, layan gambar je la mana2 yg ada :)


ruang tamu dan meja makan



ini bukan luar rumah penginapan tu
tp jalan menghala ke 2nd and 3rd bedroom



ala2 rumah kampung kan :)



husna dan pak usu



tak reti diam...main tangga je kerjanya :)



sempat berbbq lagi dalam hujan :)
my only lil sis...



husna bergaya dengan specknya :)



lunch kat Teluk Ramunia...
dengan nenek Husna...



husna with makciknya (dulu panggik cik cik)



my family without Pak usu Husna (tukang pegang camera)





till next~




Klik for more info
 
Copyright @ UmmiHusnaLukman 2013 | All Right Reserved | Designed By Shahada Fauzi